Wycieczka do piekarni odbyła się 6 października 2018. Do Komprachcic pierwszaki i drugoklasiści wybrali się pod opieką wychowawczyń Danuty Małysiak i Violetty
Rychlickiej. Dzięki uprzejmości właściciela Piekarni pana Dydzika dzieci mogły poznać pracę piekarza i cały proces technologiczny produkcji pieczywa. Po piekarni oprowadzał uczniów pan Dydzik, który cierpliwie i dokładnie opowiadał o wszystkich maszynach, urządzeniach, pracy piekarza i tajnikach wypieku chleba. Dzieci z ciekawością przyglądały się pracującym wielkim maszynom do wyrobu ciasta, zaglądały do pieca piekarniczego i zakwasu żytniego, który dodany do mąki i wody zamienia je w pulchne ciasto na chleb i bułki. Wycieczka zakończyła się degustacją wyrobów cukierniczych w postaci pysznych donatów, które dzieci otrzymały od właściciela piekarni. Serdeczne podziękowania pani Annie Bartosińskiej, która była inicjatorką tego spotkania.